Térdkalács (patella) körüli fájdalom

Műtérd térdízület

Mi okozhatja a térd elülső fájdalmát?

glükózamin és kondroitin különbség

A térdízület testünk egyik legbonyolultabb ízülete, melynek egyik legsérülékenyebb része a térdkalács környéke. A bejegyzésben összefoglaljuk, a térdkalács elmozdulás okait, tüneteit, valamint kezelési lehetőségeit, ami e terület fájdalmát okozza leggyakrabban. Hogyan épül fel a térd ízület?

műtérd térdízület

A térdízület a combcsontot és a sípcsontot összekapcsoló ízület. A térdízület szerepe, a sípcsont tibia és a combcsont femur között létrehozni a terhelésátvitelt, úgy, hogy kontrollált, de mégis szabad mozgás történjen.

Térdfájdalom kezelés akupunktúrával

A térdízületet a leginkább igénybe vett ízületünk, ugyanis járásnál a testsúly fele, lépcsőn járáskor pedig a testsúly szorosa nehezedik rá.

A térdízület elülső részén, műtérd térdízület combcsont vályulatába illeszkedve található a térdkalács patella.

A térdkörüli izmok erősítése aktív gyógytornával Balog Dóra gyógytornász

Külső felszínén fut a térd feszítő izomzatának ina, mely a lábszárcsont felső részén tapintható csontdudoron tapad. Belső felszíne alkotja patellofemoralis, vagyis a térdkalács és a combcsont közötti ízületet, mely szerves része a teljes térdízületnek.

Mi okozhatja a térd elülső fájdalmát?

A térdkalács felszínét üvegporc réteg borítja, ami műtérd térdízület könnyen károsodhat. Mi okozza a térd elülső fájdalmat? Normális esetben a térdkalács pontosan illeszkedik a combcsont elülső felszínén található vályúba, mindkét oldalát egyenlő mértékben éri terhelés. Ha a patella, vagy a combcsont alakja eltérést mutat, egyenetlen terhelés jöhet létre, melynek következtében porckárosodás alakulhat ki.

 • A térdízület kopása: tünetek, kivizsgálás és kezelés
 • Térdkalács (patella) körüli fájdalom | viztisztito-nagyker.hu – Egészségoldal | viztisztito-nagyker.hu
 • Amikor jelez a térd - Egészséges ízületek
 • A térdízületi gyulladás típusai A térdízületi gyulladás típusai A térdízület az emberi test legnagyobb és legösszetettebb ízülete.

A térdkalács elmozdulását több tényező is kiválthatja, de a legtipikusabb ok a térd körüli izomegyensúly műtérd térdízület. A térdkalácsot oldal irányban erős szalagok tartják a műtérd térdízület.

A különböző térdízületi elváltozások a legkülönbözőbb korosztályokat érinthetik.

A szalagok elégtelensége, vagy kóros anatómiai helyzet a térdkalács elmozdulását okozhatják a középvonalhoz képest. Ez az elmozdulás általában a laterális külső irányba történik patella lateralizációmivel ezen az oldalon alacsonyabb a csontos perem.

A térd betegségei A térd betegségei Legnagyobb és legbonyolultabb ízületünk — a térdízület — problémái véglegesen és következmény nélkül csak szakértő orvosi beavatkozásra gyógyulnak.

Az elmozdult térdkalács a combcsontnak dörzsölődik, ami a porcfelszín kopását, valamint a térdkalács műtérd térdízület idézi elő, mely jelentős fájdalommal jár. Ezt a tünet együttest patellofemorális szindromának nevezzük. A szindróma kialakulására hajlamosító tényezők közé sorolható a térdkalács normálistól eltérő helyzete túlságosan oldalt, vagy a normálisnál magasabban, stb.

glükózamin és kondroitin gyógyszertár ára

Milyen tünetekkel jár a térdkalács elmozdulása? A probléma vezető tünete a térd elülső, a térdkalács mögötti részének fájdalma, mely főként annak erőteljes behajlításakor jelentkezik: lépcsőn lefelé járáskor, guggoláskor, egyenetlen talajon való járáskor, futáskor.

Amikor jelez a térd

Hogyan kezelhető a térdkalács elmozdulása? A tünetek átmeneti enyhülését pihentetéssel, fájdalomcsillapító készítmények használatával érhetjük el, de hosszú távú eredmény csak az okok megszűntetésével érhető el.

fájdalom tünete a csípőízületben a térd artrózisának kezelése műtét nélkül

Az izomegyensúly helyreállításához elsődlegesen a térd külső oldalához a vállak ízületének sprainjeinek tünetei és kezelése, zsugorodásra hajlamos képleteket kell nyújtani  gyógytorna  segítségével, az izomerősítés során pedig a combizomzat belső részének erősítésére kell hangsúlyt fektetnünk. A térdkalács helyzetének beállításában segítségünkre lehet az elasztikus ragasztószalag, illetve segíthet a térd- és a láb eltéréseinek biomechanikai korrekciója, speciális talpbetétek segítségével.

Ha a konzervatív kezelések nem bizonyulnak elégségesnek, a térdkalács helyzetét  műtéti úton  lehet korrigálni.

 • Izületi merevség torna
 • Térdízületi gyulladás (artritisz) típusai és kezelésük
 • Csípőízület fájdalma guggolás közben
 • Az ízületek osteochondrozisának okai
 • Akivel kapcsolatba léphet az ízületek gyulladásával
 • Izomfájdalom a könyökízület kezelésében
 • Összeroppant és fáj a hüvelykujj ízülete
 • Térdfájdalom okai és kezelése - Fájdalomközpont

A műtét során a térdkalácsot kívülről tartó szalagot átmetszi a térd specialista, ezáltal megszűnik a térdkalácsot leszorító, kifelé húzó erő és a csont felemelkedve szabadon tud mozogni, valamint csökken a porcfelszínre nehezedő nyomás is. A műtét elvégezhető nyílt feltárásból, valamint  artroszkópos eljárással  is.

Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos A térdízület kopásos megbetegedése esetén a csontokon kinövések, sarkantyúk jelennek meg, melyek merevséget okoznak, olykor az ízületek ropognak, kattognak mozgás közben.

A térdkalács porcfelszínének kopása legtöbbször a térdízület teljes kopásával együtt jár, így a megoldás idősebb betegek esetében rendszerint  teljes térdízületi protézis beültetés.