EXTRA AJÁNLÓ

Térdproblémák tünetei, Tudja meg, hogyan enyhíteheti térdfájdalmát a Voltarennel

Tudja meg, hogyan enyhíteheti térdfájdalmát a Voltarennel

Szöveg: Olosz József Frissítve: Ne szépítsük: a térd igazi mumusa a futóknak. A térd 1. fokú ízületi gyulladás kezelése csak azért is, mert a futókat folyton a térdproblémákkal riogatják, nem csoda hát, hogy kiemelt figyelmet fordítunk térdproblémák tünetei.

Olosz József manuálterapeuta-gyógytornász azt mondja, hogy ha  egy futó térdfájdalomról számol be, akkor a fájdalom helyéből, jellegéből és viselkedéséből következtetni lehet a probléma súlyosságára és a szóba jöhető kezelési lehetőségre.

Tippek, praktikák térdfájdalom ellen

Szakértőnk most a két leggyakoribb térdsérülést, a futótérdet, azaz az iliotibialis IT szalag szindrómát angolul: iliotibial band syndrome; a továbbiakban: ITBS és a patellofemorális — térdkalács körüli — fájdalom szindrómát angolul: patellofemoral pain syndrome; a továbbiakban: PFPS mutatja be kicsit részletesebben.

Mi a szindróma? A szindróma syndroma, görög eredetű szó az orvosi nyelvben tünetcsoportot, vagy tünetegyüttest jelent, azaz olyan szimptómák együttesét, amelyek önmagukban nem mindig jellemző tünetei egy-egy betegségnek.

térdproblémák tünetei artrózis kezelésére

Mindkettő a futóknál, a triatlonosoknál és a túrázóknál gyakori, de nyilván az összes létező térdfájdalmat nem lehet e két problémakörbe besorolni.

Az alábbiakban ennek a két szindrómának jellegzetességeit, viselkedését mutatom be, de az említettek mellett térdproblémák tünetei más oka lehet egy térdfájdalomnak, mint például: artrózis, meniscus sérülés, tendinitis, tendinopathia, idegi érintettség és még sorolhatnánk.

A futás valóban árt a gerincnek?

ITBS: A fájdalom általában a térd külső oldalára lokalizál. Az iliotibiális szalag egy megvastagodott ínszerű fascia a térd külső oldalán. Az ITBS esetében mind maga a szalag, mind az alatta lévő képletek irritációjáról beszélünk.

 • Csípőfájás és húzó láb
 • Csípőízületi izületi gyulladás tünetei és kezelése
 • Prednizon artrózis kezelésére
 • Fájdalom a könyökízületben, amikor kezet rázott
 • A térdízület kenőcsének kenése
 • Általában más a fájdalom oka a fiatalabb korosztályhoz tartozóknál, és más az idősebbeknél.
 • A jobb térd reumás ízületi gyulladása

PFPS: A fájdalom a térd elülső részén, a térdkalács körül vagy alatta jelentkezik leggyakrabban. Feltételezhetőleg a térdkalács patella irritációja felel a fájdalomért.

hogyan lehet enyhíteni a lábak ízületeinek duzzanatát hogy a kenőcs hatásos a térdízület bursitisében

Gyakori kerékpárosok körében, vagy azoknál, akik sokat ülnek, illetve serdülőkorban. Nincsenek bizonyítékok az ITBS és PFPS valódi kiváltó okaira, de az biztos, hogy az előbb említett okok nincsenek összefüggésben a két szindróma kialakulásával.

Térdfájdalom okai és kezelése

Ha a futólábaink beszélni tudnának Az egyetlen dolog, amit biztosan tudunk, hogy mindkét sérülés összefüggésbe hozható a terhelés mennyiségével, és mindkettő nagyobb valószínűséggel érinti a tapasztalatlanabb futókat. Érdekes különbség az, hogy a lassabb tempó valójában kockázati tényező az ITBS esetében, viszont valószínűleg nem rizikótényezője a térdkalács körüli patellofemoralis fájdalomnak. Amit mindenképp tarts észben! Óvakodj a krónikus fájdalom kialakulásától. Ne feledd: a fájdalom az agy jelzése, hogy a test veszélyben van.

Nyilall, duzzadt, merev, kattog: így kezeljük a térdfájdalmat - EgészségKalauz

Mivel a fent említett két probléma mechanizmusát nem ismerjük pontosan, így a terápiájukat tekintve sincs tökéletes protokoll. Néha már a terhelés csökkentésével vagy pár erősítő, nyújtó gyakorlat beiktatásával orvosolható a legtöbb probléma.

 • Porckopás fiatalon - Egészség | Femina
 • A térd ízületei rendkívüli sérülékenyek; a sérült ízületeket sokszor műtét nélkül is sikeresen lehet kezelni, gyakran azonban az operáció a helyreállítás egyetlen módja.
 • Az alsó végtagok ízületének gyulladása
 • Utoljára frissítve
 • A "futótérd szindróma" amatőr és profi sportolók körében is ismert jelenség.
 • Gyógyír a térdfájásra
 • A térdproblémák tünetei változhatnak októl és a súlyosságtól függően.

Ha viszont visszatérő a sérülés, akkor krónikussá válik a térdproblémák tünetei, innen visszafordítani a bajt már nagyobb térdproblémák tünetei. A téma rendkívül szerteágazó, így az alábbiakban a térdproblémák tünetei igyekszem összefoglalni, a teljesség igénye nélkül. A tapasztalat az mutatja, hogy a témánkul szolgáló két szindróma hátterében gyakran egy korábbi sérülés, műtét vagy baleset áll. Az első és legfontosabb lépés, hogy egy szakember differenciálja a problémát más kórképektől, hiszen például a csípőízület vagy a fascia is tud a térdbe sugározni.

Okozhat ülőideg-gyulladást a futás? Nagyban különböznek a későbbi kilátásaink, ha az elején megtesszük a megfelelő lépéseket. Ide tartozik a terhelés csökkentése vagy módosítása, szükség térdproblémák tünetei az edzések ideiglenes szüneteltetése.

Mikor visszatérnénk futni, akkor lépésről-lépésre adagoljuk a terhelést, és figyeljük meg, hogy mi történik. Ha fájdalom formájában az agyunk ismét azt üzeni, hogy még mindig veszély van, akkor segítséget kell kérni. Ahogy fentebb is írtam: az a cél, hogy ne alakuljon át krónikus állapottá.

Aki évek óta szenved az ITBS miatt, az ismeri azon szunnyadó képességét, hogy teljesen tünetmentessé képes válni, egészen addig, míg nem terheljük a következő futással, túrával a PFPS-re ez nem mindig érvényes.

nyers étrend és ízületi fájdalmak

Krónikus esetben már nagyobb a kihívás. Több irányból kell keresgélni: az egyik irány a korábbi sérülések feltárása, vagy akár a biomechanikai eltérések összefüggésbe hozása, valamint a környezet és felszerelés megváltoztatása, felülvizsgálata stb. Amennyiben ITBS-ed van, akkor nem érdemes hengerezni ezt a vastag kötőszöveti részt, mert érdemi javulást térdproblémák tünetei fogsz elérni ezzel a módszerrel.

Viszont ha egészséges vagy, nem vagy sérült, és jól esik, akkor természetesen hengerezheted az Térdproblémák tünetei szalag területét is. Jelenleg nem is tudnék más hasonló példát hozni.

Amit a leggyakoribb futókat érintő térdsérülésekről tudni érdemes

Mivel az ITBS-nél a 30 fokos térdhajlat a kritikus ez evidenciaígy egy gyorsabb tempónál, amikor hosszabbakat lépünk, elkerülve ezt a kritikus szögtartományt, nagy térdproblémák tünetei a fájdalmat is sikerülhet elkerülni. PFPS probléma esetén nem muszáj pihenőt tartani és mellőzni az edzéseket. Ízületi albena gyógyszer edzeni, de a kulcs a terhelés megfelelő adagolásán van.

térdproblémák tünetei

Csökkentsd a távot és vegyél vissza egy kicsit a tempóból.